Radikální rekonstrukce venkovského domu

rodina

Architekti z kanceláře Willemsen v holandském Eindhovenu zcela změnili podobu domu ze šedesátých let. Byl rozšířen, dostal novou fasádu z tmavého dřeva, ale zcela se změnil také interiér včetně rozmístění místností.

Tradiční venkovský obytný dům v Severním Brabantsku (Nizozemí) prošel radikální rekonstrukcí a dostal zcela novou moderní podobu. Všechny nadbytečné dostavby z minulých rekonstrukcí se odstranily a nahradily funkčnějšími. Dům prošel také celkovou reorganizací vnitřních prostor, které lépe vyhovují životnímu stylu majitelů. Nová izolovaná dřevěná fasáda dodala domu jasný, moderní a rozpoznatelný tvar.

Více prostoru, kontakt s přírodou i více soukromí
Dům, který se nachází na kraji obce Oirschot nedaleko Eindhovenu, prošel již před mnoha lety rozsáhlou rekonstrukcí. Současní majitelé ale potřebovali více místa a ani stávající plán nevyhovoval jejich životnímu stylu a nárokům, proto požádali architekty z WillemsenU, aby dům přestavěli. Chtěli více prostoru pro celou rodinu – potřebovali další pracovnu a větší pokoje pro dorůstající děti. Také jim chyběl větší kontakt s přírodou.

Rekonstrukce tradičního venkovského domu

Zpočátku majitelé požadovali dům pouze rozšířit a modernizovat, aby měl poněkud současný vzhled. Architekti však navrhli totální změnu půdorysu místností a přesunuli obývací část směrem k zahradě. „Po poslední rekonstrukci byl dům mixem původního domu a částečně moderního vylepšení, jehož výsledkem však nebylo ani jedno, ani druhé,“ řekl pro magazín Dezeen architekt Frank Willems. \“Chtěli jsme se zbavit všech zbytečných elementů, abychom vytvořili jednu čistou formu, archetyp nového domu,\“ dodal.

Na severní straně se rozšířil přístavek se třemi ložnicemi tak, aby zahrnul i přístřešek na auto, garáž a pracovnu. V prvním patře vznikly tímto rozšířením větší pokoje pro děti. Původní dlouhá a úzká ložnice pro rodiče, také v prvním patře, se rozdělila na dvě místnosti. Menší se přeměnila na prádelnu. Na jižní straně se půdorys změnil tak, že se vytvořila velká otevřená kuchyně a jídelna.

Rekonstrukce tradičního venkovského domu

Obývací pokoj se přemístil z přední části domu do zadní. Pomocí velkých skleněných posuvných dveří se otevírá do zahrady a nabízí tak lepší spojení s okolní přírodou. Do zadní části přízemí se přidala nová pracovna na místě, kde byla garáž. Vyznačuje se zaskleným rohem a otevírá se do zastřešené terasy, která poskytuje výhled do okolní přírody. Tento nový racionální plán poskytuje obyvatelům i větší soukromí.

Tmavé dřevěné obložení nepotřebuje údržbu
V exteriéru se bílá štuková fasáda nahradila tmavě šedým dřevěným obkladem, který dodala německá firma Foreco. Dřevo bylo vakuově stlačeno, aby bylo odolné proti tlení, a impregnováno voskem, aby získalo odolnost proti vlhkosti. Tradiční prvky původního domu jako vikýře v prvním patře a balkon se zachovaly, ale zakomponováním do dřevěné fasády také získaly novou podobu.

„V současnosti jsou domy s tmavým, téměř černým exteriérem velmi populární nejen v Evropě, ale například iv Japonsku. Vybrali jsme upravený dřevěný obklad s voskovou úpravou, protože je to ekologický produkt a nepotřebuje žádnou údržbu,“ říkají architekti. Rekonstrukce tradičního venkovského domu

Střešní krytina se také změnila, tašky se nahradily tmavým šindelem, aby umocnily jednotný vzhled domu.

Dům i jeho interiér mají jednotný design
Architekti navrhli také celý interiér domu včetně nábytku. Tmavé dřevěné úložné stěny podél kuchyně a jídelny odrážejí tmavé obložení exteriéru a naopak světlý dub velkého jídelního stolu, který navazuje na kuchyňskou linku z bílého materiálu Corian, zase souzní se světlými okenními rámy uvnitř místností. Kuchyňské vybavení a nábytek dodala firma Culimaat. Na podlaze je leštěný beton a ze dvou stran otevřený krb vytváří v domě příjemnou atmosféru. Zároveň odděluje jídelnu a obývací pokoj.

Rekonstrukce tradičního venkovského domu

Podle architektů má mít dům, jeho interiér i jeho okolí jednotný design. „Považovali jsme za důležité vytvořit i design interiéru, takže všechno do sebe zapadá,“ říká Willems. „Chtěli jsme, aby měl dům při pohledu do zahrady i při průhledu okny dovnitř, stejný styl.“

Další články autora

Vybavte vaši konferenční místnost tak, aby vám skvěle sloužila

Ve velkých i menších společnostech, v nichž probíhají různé schůzky zaměstnanců z více oddělení, školení zaměstnanců, ale...

Symbol čistoty

Jelikož je dnešní prostředí zahlceno odpadem a hlukem z lidské činnosti, je vše pokryté tmou....

Dům za rozumnou cenu

Postavit si vlastní dům v dnešní době se většině jeví jako nesplnitelný sen. Pokud si...

Z čeho zdít dům?

Z jakého materiálu postavit dům je otázka, kterou si položí každý stavebník před začátkem stavby....

Nejnovější články

Vybavte vaši konferenční místnost tak, aby vám skvěle sloužila

Ve velkých i menších společnostech, v nichž probíhají různé schůzky zaměstnanců z více oddělení, školení zaměstnanců, ale...

Symbol čistoty

Jelikož je dnešní prostředí zahlceno odpadem a hlukem z lidské činnosti, je vše pokryté tmou....

Dům za rozumnou cenu

Postavit si vlastní dům v dnešní době se většině jeví jako nesplnitelný sen. Pokud si...
- Reklama -PR článek